گفتوگو با حسین والی بنیانگذار استارتاپ گردشگری آن سو
حسین والی 40 ساله است و دانشآموخته کارشناسی ارشد آهنگسازی از دانشگاه هنر تهران و کارشناسی موسیقی از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تهران. او از دوازده سالگی با نوازندگی تار و سهتار آشنا شده، ردیفهای سازی و آوازی را نزد استادان نامآشنای موسیقی ایرانی فراگرفته و بیش از ۱۷سال است که موسیقی تدریس میکند. سارا زندوکیلی هم، دانشآموخته دکترای حرفهای دندانپزشکی از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد عکاسی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. او متولد سال 1359 است. زندوکیلی در کارنامه خود سابقه شرکت در چند نمایشگاه و رویداد ملی عکاسی، داوری جشنواره عکس دانشجویی، همکاری با نشریات هنرهای تجسمی در زمینه تالیف و ترجمه مقالات عکاسی و هنری و نیز تدریس عکاسی در دانشکده هنرهای زیبا را دارد. حسین و سارا تصمیم گرفتهاند موسیقی و سفر را با هم تلفیق کنند تا مهارتآموزان بدون دغدغه و دور از شلوغیهای زندگی روزمره شهری، موسیقی را فراگیرند، از آن لذت ببرند و با آن به آرامش برسند. تجربهای بینشمحور که موسیقی، سفر و زندگی را تلفیق میکند تا خاطرهای ماندگار بجا بگذارد. شکلی از گردشگری تخصصی مبتنی بر تجربه و مهارتآموزی که در کسبوکاری با نام آن سو تبلور یافته. آن سو تورهای موسیقیمحور در دل طبیعت برگزار میکند؛ شکلی از گردشگری سبز که سبکی سالم از زندگی را ترویج میکند. با حسین والی به گفتوگو نشستهایم تا با آنسو بیشتر آشنا شویم.
آن سو را برایمان تعریف کنید.
بستری مشارکتی برای آفرینش هنر معناگرایی که ما را با درون خود، با یکدیگر و با طبیعت، پیوند میدهد. در میان شاخههای هنر، «موسیقی» که محور اصلی فعالیتهای آنسو بوده و سفر، بستری مهم برای شکلگیری ایده این فعالیتها و پیادهکردن آنها بوده است. زمانی که با سارا آشنا شدم، ایده برگزاری کمپهای آموزش موسیقی در قالب سفرهای چند روزه در ذهنمان شکل گرفت که بعدها نام آن را «کارگاه همآهنگی» گذاشتیم.
هدفتان از تاسیس آن سو چه بود؟
در ابتدا هدفمان این بود که روشی مکمل یا جایگزین برای شیوههای متداول آموزش ساز بهوجود بیاوریم. معمولاً شیوه سنتی بهصورت کلاسهای نیم تا یک ساعت در هفته با سرفصلها و منابع آموزشی کم و بیش مشخص است. ما تصمیم گرفتیم شرایط مکانی و زمانی متفاوتی برای فرایند آشنایی و تمرین با ساز تعریف کنیم، بنابراین کلاس موسیقی را به محیطهای غیرشهری و طبیعیتر بردیم و بازه زمانی دو تا پنج روز برای تمرین فشرده و متمرکز، بهدور از دغدغهها و شلوغیهای زندگی روزمره شهری در نظر گرفتیم. بعد از مدتی کارگاه همآهنگی تبدیل به یک شیوۀ آموزش پویا و تعاملی شد و آثار و نتایج آن بسیار فراتر از چیزی بود که انتظار داشتیم.
کارگاه همآهنگی چه ویژگیهایی دارد؟
حضور در جمع و فضای صمیمانه و غیررقابتی کار گروهی، فرصت تعمق و مکاشفه در طبیعت آرام، تجربههای خلاقانهتر در بیان موسیقایی و استفاده از فعالیتهای مفرح و سازندهای مثل تمرینهای بدنی و بازیهای جمعی، بخشی از ویژگیهای کارگاه همآهنگی است که فرایند یادگیری را عمیقتر و لذتبخشتر میکند و بینش هنرجویان را در باب موسیقی، هنر و زندگی وسعت میبخشد. پروژۀ کارگاه همآهنگی از تیرماه ۹۳ شکل گرفته و تا کنون بیش از ۲۰ کارگاه در مناطق مختلف ایران و ترکیه برگزار شده است.
آن سو چه خدماتی ارائه میکند؟
یکی از خدمات آن سو برگزاری مجموعه نشستهای گفتوگو و همنوازی با عنوان «آهنگ پیوستن» است که از تابستان ۹۸ با همکاری مجموعۀ فرهنگی See You in Iran در محل هاستل کوژین در تهران برگزار میشود. بیشتر موضوعات این نشستها، بهنحوی با مفهوم سفر و آشنایی و تعامل با فرهنگهای موسیقایی مختلف مرتبط است.
برنامههای آنسو را چگونه اطلاعرسانی میکنید؟
اطلاعرسانی عمومی سفرها و سایر رویدادهای فرهنگی آنسو، تابهحال در سطح محدود از طریق شبکههای اجتماعی، با کمک عکس، ویدئو و محتوای نوشتاری بوده است. بسیاری از شرکتکنندگان از طریق تدریس موسیقی، اجراها و رویدادهایی که برگزار میکنیم، با آنسو آشنا میشوند.
آیا مخاطب غیرایرانی هم دارید؟
بله، مخاطبان غیرایرانی ما اغلب کسانی هستند که از پیش کنجکاوی و جستوجویی در فرهنگ ایرانی داشتهاند و با این هدف به ایران سفر میکنند یا ما در سفرهایی که داریم از طریق رابطههای بینفردی و جمعهای همسو با آنها آشنا میشویم.
سفرهای شما به عبارتی شکلی از گردشگری تندرستی است. سفری که به آدمها آرامش و دوری از تنشهای شهری را هدیه میدهد. یک جور گردشگری سبز. خودتان این شکل از گردشگری را چطور میبینید؟
هرچند سفرهای آموزشی آنسو، بهطور تخصصی در حوزه گردشگری و تندرستی نیست، اما بهدلیل نوع نگرشی که داریم، بسیاری از مخاطبانمان طرفداران یا فعالان سبک زندگی سالم، هماهنگ با طبیعت و پایدار هستند. در طول کارگاهها هم سعی میکنیم تجربیات خود را از تمرینهای سلامت ذهن و بدن با یکدیگر به اشتراک بگذاریم. همچنین از وعدههای غذایی سالم استفاده و سعی میکنیم به محیطزیست و فرهنگ بومی منطقه میزبان احترام بگذاریم. باور داریم چنین رویکردی، موجب غنای بیشتر کارگاهها میشود و به افراد کمک میکند که رابطه عمیقتر و بامعناتری را میان هنر و موسیقی با نفس زندگی کشف کنند.
نمونه آن سو در کشورهای دیگر هم وجود دارد؟
در حال حاضر، کمپهای سلامتمحور با روشها و قالبهای بسیار متنوعی در سراسر دنیا و معمولا در مکانهایی به نام Retreat Center که به همین منظور طراحی یا بهینه شده است، انجام میشود و اغلب برای شهرنشینانی که گرفتار زندگی پرشتاب و در معرض انواع آلودگیهای زیستمحیطی هستند، فرصتی برای آرامگرفتن و مراقبت بیشتر از جسم و جان فراهم میکند.